• Férfiak és nők, minden korosztály számára egyaránt alkalmas
  • Egyszerű és gyors alkamazás, garantált eredmény
  • Víz-, eső- és izzadságálló
  • 11 színárnyalat

A flash animációhoz a Flash Player-t szükséges letölteni.

akce

Érdekességek a hajról

Alopécia - hajhullás Az alopécia (hajhullás) az androgének (AGA) hatására alakul ki. Két változatát ismerjük: androgén, amelyet az androgének magasabb mennyisége okoz, vagy az androgenetikus, amelyet a nagyobb genetikai érzékenység okoz... Tovább →

Haj A haj megszarusodott szerves anyag – keratin. Vegyi értelemben a haj szenet, hidrogént, oxigént, nitrogént, vasat, rezet, cinket, jódot és még 20 különböző aminosavat (Cystein,cistyn,celin, glicyn...), proteineket... Tovább →

A hajkorpáról A hajkorpának az elhalt fejbőr részecskéit hívják, nem mikroszkópiai nagyságban, hanem a nagyobb bőrrészecskékből áll és kellemetlenül viszket... Tovább →

Kérdezzen a Mane-ról

Az Ön e-mail címe:
Tárgy:
Szöveg:

Érdekességek – alopécia (hajhullás)

Alopécia Alopecia Areata

Az alopécia (hajhullás) androgének (AGA) hatására alakul ki. Két változatát ismerjük: androgén, amelyet az androgénszint növekedése okoz, és androgenetikus, melynek fokozott genetikai androgénérzékenység az okozója. Az AGA a fehérbőrű férfi populáció közel 100%-át érinti, a serdülőkor után enyhébb formában, kisebb mértékben megfigyelhető a nők 80%-ánál is. A feketebőrűeknél előfordulása ritkább. Az AGA megnyilvánulásának mértékét főképp a genetikai adottságok, a férfi hormonok jelenléte valamint az életkor befolyásolja. A pszichés és szociális hatások sem elhanyagolhatóak.

Az androgének hatása a hajhagymák felépítésére a állandó kutatások tárgya, de tudvelevő, hogy fontos szerepet játszanak. A legfontosabb enzim az AGA patogenezisében az 5-alfa-reduktáz, mely a hajhagyma zsírmirigyében található és a tesztoszteron metabolikusan aktívabb dihidrotesztoszteronná való átalakulását befolyásolja. A következő fontos enzim az a aromatáz. Ez az enzim változtatja át az androgéneket ösztrogénekre. A nők többszörösen nagyobb mennyiségű ösztrogénnel rendelkeznek mint a férfiak, ezért hullik kisebb mértékben a hajuk.

A hajhullásra legfőképp a hajhagymák telogén (nyugalmi) fázisba lépése befolyásolja. Az anagén fázis folyamatosan rövidül, s ez egyre rövidebb és vékonyabb hajszálak létrejöttét eredményezi.

Alopécia Alopecia Areata

Az alopecia areata kialakulása a férfiaknál a serdülőkor lezárulása után a leggyakoribb. Az első jel a hajvonal hátratolódása a homlok két oldalán. A halántékon és a tarkón a hajsűrűség változatlan. Az előrehaladott kopaszság, melyet Hippokratészi kopaszságnak is neveznek, erősen határolt, s fényes, zsíros fejbőr jellemzi.

A hajhullás mértékére és gyorsaságára főleg genetikai tényezők vannak hatással. Egyes családokban az androgén alopécia tünetei már húsz éves kor előtt jelentkeznek.