Infóvonal: 06-70-585-1262
Munkanapok: 8:00-16:00

Érdekességek – a hajkorpáról

Hajkorpának nevezzük a fejbőr elhalt részecskéeit, melyek azonban, a testfelület más részeit borító bőrrel szemben nem mikroszkopikus részecskék formájában, hanem nagyobb darabokban válik le, és kellemetlen viszketést okoz. Az emberi bőr kb. 4 naponként újul meg. Nagyobb mennyiségű hajkorpa esetén ez az időtartam lehet rövidebb. A haj zsírosodása is befolyásolja a hajkorpa láthatóságát. Minél zsírossabb a fejbőr, annál könnyebben alakul ki az elhalt bőrből a hajkorpa.

Okok

A hajkorpa mikroszkópikus képe a hajon A hajkorpa mikroszkópikus képe a hajon

Az olasz Rivolta fedezte fel 1873-ban, tulajdonképpen véletlenül, miközben mikroszkóppal vizsgálta az arcán található hámló bőrt. A mikroszkóp alatt láthatóvá váló ovális alakzatokat Pityrosporumnak nevezte el. Egy évre rá Malassez megállapította, hogy a hajkorpa összefügg egy bizonyos élesztőgomba-fajta előfordulásával, amelyet felfedezőjéről Malasseziának neveztek el. Hét fajta gomba tartozik ide, melyekből legalább kettő a hajkorpa kialakulásának fő okozói közé tartozik.

Ezek a gombák nem betegségek okozói, hanem az emberi bőrflóra természetes alkotói. A bőr faggyúmiriegyei által termelt lipidekkel táplálkoznak. A genetikailag vagy hormonálisan kódolt faggyútúltermelés vagy a faggyúmirigyek elburjánzása is a korpásodás elsődleges okai közé tartozik. A gombák így gyorsan elszaporodnak, megnövekszik metabolittermelésük és ingerlik a fejbőrt.

A korpásodás további okozói közé tartozik a stressz, az elégtelen testápolás, a rossz étkezési szokások, vagy a helytelen fejfedő használata. A hajkorpa végső esetben akár ekcémát vagy pikkelysömört is okozhat.


info

Vélemények

info

Tímea, Nagykanizsa:

Termékük ma érkezett postán, mindjárt kipróbáltam – csak egy szó jut eszembe: fantasztikus! Nagyon elégedett vagyok.


info

Henriett, Szentes:

Ilyen óriási különbséget valóban nem vártam. Nem sejtettem, hogy ilyesmi valóban létezhet, vagy hogy ilyen hatás egyáltalán elérhető. Nagyon elégedett vagyok.


info

Ákos, Győr:

Köszönöm, ez egy igazán nagyszerű termék, teljesen elégedett vagyok és várom a további együttműködést.


info

Dániel, Hatvan:

Üdvözletem... és köszönöm a Mane hajerősítőt... A weboldalukon közölt fényképek alapján azt gondoltam, hogy ekkora különbséget ilyen rövid idő alatt egyszerűen nem lehet elérni, de nálam sikerült... biztosan küldök fényképeket is, és még egyszer szívből köszönöm.


A következő típusú kártyákat tudjuk elfogadni:
Master Card Maestro Visa Visa Electron Diners Club International